Yhteystiedot

Kirsi Mäntynen
Suvantopolku 11
47490 MANKALA
(IITTI)
p.040-846 0572

kirsi3.neuvonen@gmail.com

UROSTIEDUSTELUT RIITTÄVÄN AJOISSA!

Materiaalin kopiointi ilman lupaa kielletty

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:449755 kpl

Uutisia

27.1.2018Hertan ja Nelsonin pennut syntyivät 14.1.2018Lue lisää »

Sukutaustoja ja terveystietoja

 

Kans & Fin & Est & Rus & Lv & Ltu & Blr &  Balt Mva Precious Pearl A´Primo

Fin & N Mva Fellshied the Winning Line Clystlands First Rater Clystlands Reveller
Clystlands Lotus at Patricio
CH Fellshied Telltale Clystlands Aston Rebel
Ardencote Treat
Fin & Est & Rus & Blr  Mva Nevskiy Winner 2004 Fessys Juniper Fin Ava Kenar Prior Ridley Poacher
Heliwar Tess
Fin Mva Bridevale Fern Ridley Robber of Belmorr
Bride Walley Scamp

 

Nessi on silmätarkastettu kolmasti, v.2005, 2006 ja 2008. Silmät on terveiksi todettu. Toisella kerralla havaittiin yksi ylimääräinen ripsi toisessa silmäluomessa ja siitä merkintä papereihin. Polvitarkastuksessa Nessi sai tylyn arvosanan (2/2). Osasin varautua ykkösen polveen, koska Nessi oli ensimmäisenä kesänään satuttanut toisen jalkansa, mutta tämä tulos totisesti yllätti. Polvet tutkittiin toistamiseen 18.7.2008 Kennelliiton virallisen polvitarkastuseläinlääkärin Kai Skutnabbin toimesta ja lausunnoksi tuli 0/0, terveet polvet. Nessin isällä on todettu HC, joten jalostuskäyttö nykytietämyksen mukaan on mietittävä erittäin tarkkaan ja urosvalinta tehtävä huolellisesti sukutausta huomioiden.

Nessin isä, Fellshied The Winning Line (Lenni) oli enemmän käytännön metsästyskoira, vaikka meriittejä kauniin ulkomuodon vuoksi näyttelyistäkin kertyi Suomen ja Norjan muotovalion arvon verran. Luonteeltaan se oli äärettömän valoisa ja sosiaalinen persoona, joka tuli hyvin toimeen muidenkin koirien kanssa. Valitettavasti se menehtyi tapaturmaisesti reilun 5 vuoden iässä. Se polveutuu vanhoista menestyksekkäistä parson suvuista. Lähisukulaisista löytyy niin näyttely- kuin luolavalioitakin. Merkittävin koira lienee kuitenkin jo harvinaiseksi käynyt Somervale/Somerwest - sukua edustava uros, Somervale Danny ( Ernie ja Betty Richin Somervale kennelnimi muuttui Kennel Clubiin liittymisen myötä Somerwestiksi, siksi tuo kaksoisnimi).  Kasvatustyötään jo kauemmin tehneet tietävät sen sukujen olevan vanhaa West Country linjaa ja johtavan John Hodderin koiriin, jotka puolestaan polveutuvat suoraan pastori Jack Russelin koirista. Sukutaulusta löytyy myös runsaasti  metsästyskennel David Davies koiria.

Nessin emän, Fessys Juniper (Nelli) sukupuu ei jää vertailussa yhtään huonommalle. Nellin isä, Kenar Prior (Jasu) oli Suomen ensimmäinen agilityvalion arvon saavuttanut parson. Nellin isän isä on Ridley Poacher, joka vaikutti suurimman osan elämästään jalostusuroksena Sommerset-kennelissä Amerikassa, eläen peräti 15 vuotiaaksi. Poacherin kasvattaja on, meilläkin erikoisnäyttelyssä muutamaan kertaan tuomarina toiminut ja lukuisia parsoneista kertovia kirjoja tehnyt Sheila Atter. Nellin emän isä, Ridley Robber, oli myös maineikas näyttely- ja jalostusuros, joka niin ikään saavutti korkean iän ja oli kuollessaan (v. 2003) peräti 17 vuotias. Ridley koirien vahvuudeksi voidaan katsoa erityisesti kaunisilmeiset päät. Heikkouksina voitaneen pitää aavistuksen kaareutuvampaa selkälinjaa. Jotkut pitävät niitä myös hieman pehmeämpinä muihin parson-sukuihin verrattuna, mutta ne ovat ehkäpä juuri sen vuoksi hieman helpommin koulutettavissa. Heliwar-suku on jo edesmenneen englantilaisen Barry Jonesin peruja. Barry arvosti koirissaan erityisesti hyviä metsästysominaisuuksia. Nellin emä, edustaa vanhaa, nyt jo erittäin harvinaiseksi käynyttä Bridevale-sukua, jota enää harvoin näkee sukutauluissa.

Lisää tietoja Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä.

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN40873/03&R=339

 

Tässä muutama kuva Anne Lohvansuun luvalla hänen sivustoiltaan, jotta näette keneltä Nessi on ulkomuotonsa perinyt.

Fin & N Mva Fellshied The Winning Line "Lenni"

lennilenskari1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva ylhäällä Hannamaaria, alhaalla vasemmalla Sanna Saunaluoma, alhaalla oikealla Anne Tikanmäki